Als werknemer/werkgever is het bijna niet meer bij te houden wat voor opties er zijn op het gebied van zakelijke mobiliteit en wat de consequenties zijn van het gebruik ervan. Fleet Support inventariseert graag samen met u of het in 2020 interessant is om gebruik te maken van de nieuwe ‘fiets van de zaak’ regeling.
Vanaf 1 januari 2020 treden de nieuwe regels omtrent de ‘fiets van de zaak’ in werking. Het kabinet is van mening dat ‘een fiets gebruiken voor zakelijk vervoer’ goed is voor het milieu. De huidige regeling, die sinds 2015 bestaat, wordt daarom met ingang van 2020 vervangen. Centraal staat een versimpelde methode om privégebruik te belasten om daarmee het gebruik van de regeling veel simpeler te maken.
Voor een ‘fiets van de zaak’ wordt in principe geen woon-werk vergoeding meer gegeven. En dat is wellicht ook wel logisch, aangezien de (zakelijke) fiets juist bedoeld is voor dat woon-werkverkeer. Bij een auto van de zaak vervalt de woon/werk vergoeding immers ook. Maar er is wel een verschil tussen de auto en de fiets van de zaak: de fiets zal waarschijnlijk niet altijd gebruikt worden voor woon/werkverkeer. Bij slecht weer pak je misschien toch de privé-auto of het OV. Daarom is die spelregel inmiddels iets genuanceerd: bij woon/werkverkeer dat niet met de ‘fiets van de zaak’ wordt uitgevoerd mag alsnog een vergoeding verstrekt worden. Daarmee is, helaas, de vereenvoudiging van administratie weer wat verder weg.
Er zijn twee groepen medewerkers waarvoor een ‘fiets van de zaak’ gunstig kan zijn:
De leasefiets is een relatief nieuw fenomeen en daar horen ook wat specifieke aandachtspunten bij:
In ons whitepaper ‘Fiets van de zaak’ vindt u heldere informatie over de mogelijke voor- en nadelen die deze nieuwe vorm van zakelijke mobiliteit biedt.