Fiets van de zaak | Nieuwe vorm van zakelijke mobiliteit

Als werknemer/werkgever is het bijna niet meer bij te houden wat voor opties er zijn op het gebied van zakelijke mobiliteit en wat de consequenties zijn van het gebruik ervan. Fleet Support inventariseert graag samen met u of het in 2020 interessant is om gebruik te maken van de nieuwe ‘fiets van de zaak’ regeling.

FIETS VAN DE ZAAK

Vanaf 1 januari 2020 treden de nieuwe regels omtrent de ‘fiets van de zaak’ in werking. Het kabinet is van mening dat ‘een fiets gebruiken voor zakelijk vervoer’ goed is voor het milieu. De huidige regeling, die sinds 2015 bestaat, wordt daarom met ingang van 2020 vervangen. Centraal staat een versimpelde methode om privégebruik te belasten om daarmee het gebruik van de regeling veel simpeler te maken.

WOON/WERK VERGOEDING

Voor een ‘fiets van de zaak’ wordt in principe geen woon-werk vergoeding meer gegeven. En dat is wellicht ook wel logisch, aangezien de (zakelijke) fiets juist bedoeld is voor dat woon-werkverkeer. Bij een auto van de zaak vervalt de woon/werk vergoeding immers ook. Maar er is wel een verschil tussen de auto en de fiets van de zaak: de fiets zal waarschijnlijk niet altijd gebruikt worden voor woon/werkverkeer. Bij slecht weer pak je misschien toch de privé-auto of het OV. Daarom is die spelregel inmiddels iets genuanceerd: bij woon/werkverkeer dat niet met de ‘fiets van de zaak’ wordt uitgevoerd mag alsnog een vergoeding verstrekt worden. Daarmee is, helaas, de vereenvoudiging van administratie weer wat verder weg.

VOOR WIE IS DE NIEUWE REGELING GUNSTIG?

Er zijn twee groepen medewerkers waarvoor een ‘fiets van de zaak’ gunstig kan zijn:

  • De werknemer die dichtbij werk woont en daarom geen of heel weinig woon/werkvergoeding krijgt;
  • De leaserijder die de vrijheid heeft om naast een leaseauto ook voor een leasefiets te kiezen.

AANDACHTSPUNTEN VOOR DE LEASEFIETS

De leasefiets is een relatief nieuw fenomeen en daar horen ook wat specifieke aandachtspunten bij:

  • Aanzienlijke prijsverschillen. Er zitten echt forse prijsverschillen tussen de leasetarieven van tweewielers van verschillende leasemaatschappijen. Shoppen loont dus
  • Geen standaard onderdeel van keuzeportal. Auto’s zijn in alle maten en soorten te berekenen, leasefietsen zijn echter nog een handmatige keuze.
  • Andere leveranciers. Naast de reguliere leasemaatschappijen zijn er ook andere aanbieders van leasefietsen. Op zich natuurlijk prima, maar wel een extra factuur- en data stroom en een extra leverancier te managen.
  • HR administratie. Vanwege de bijtelling komt er een extra salarismutatie in de HR systemen. Maar die is daar vaak niet op ingericht, er kan simpelweg maar 1 object (auto) aan een medewerker gekoppeld worden.

OP WEG GEHOLPEN OF JUIST DE WEG KWIJT?

In ons whitepaper ‘Fiets van de zaak’ vindt u heldere informatie over de mogelijke voor- en nadelen die deze nieuwe vorm van zakelijke mobiliteit biedt.