Fleet Support vraagt leasemarkt om overleg en begrip

Van het invoeren van een bestelstop voor leaseauto’s tot het niet meer betalen van brandstofvoorschotten. De maatregelen die fleetowners ten tijde van corona kunnen nemen om in te grijpen op de mobiliteitskosten zijn talrijk. Maar de steun van de leasemaatschappij daarbij is wel noodzakelijk. Jaap van Daalen van Fleet Support ziet in korte tijd een ‘nieuwe werkelijkheid’ ontstaan. En roept leasemaatschappijen op geen eenzijdige beslissingen te nemen!

Topdrukte momenteel bij ’s lands grootste onafhankelijke fleetmanagement organisatie Fleet Support. Het beheert in totaal zo’n 60.000 voertuigen van diverse klanten, waarbij een klein deel van die klanten in deze coronatijd puur aan het overleven is. Klanten die vooral in de ergst getroffen sectoren werkzaam zijn, zoals de horeca en de luchtvaart. Maar alle overige klanten nemen ook maatregelen, weet Van Daalen. Uit kostenoverwegingen, waarbij er momenteel natuurlijk ook een forse afname is in de mobiliteitsbehoefte. “Bedenk dat mobiliteit voor een bedrijf zich altijd in de top 5 van grootste kostenposten bevindt. Daar valt tijdens zo’n acute crisis als nu veel te halen”, aldus van Daalen. “Er worden nu immers ook nauwelijks kilometers gemaakt”.

In een brief aan alle klanten, die vorige week de deur uit is gegaan, somt Fleet Support een aantal adviezen op. De meest gehanteerde is het invoeren van een bestelstop voor nieuwe leaseauto’s. Einde-contractauto’s worden niet vervangen en aflopende contracten worden, waar mogelijk, verlengd. Volgens Van Daalen zijn er nu genoeg stilstaande lease- of poolauto’s beschikbaar die kunnen worden ingezet waar nodig. “Tel daarbij op de leaseauto’s die misschien eens per week worden gebruikt voor een boodschap. Hoe erg is het dan om bijvoorbeeld een leaseauto van een werknemer tijdelijk te vervangen door een poolauto?”

BRANDSTOFVOORSCHOTTEN EN HERCALCULATIE

Maar ook voor het bestaande wagenpark zijn er maatregelen. Bijvoorbeeld het afschaffen van brandstofvoorschotten, waarbij vooraf de brandstofkosten worden betaald voor het eerder opgegeven (geschatte) aantal kilometers. “Die kilometers worden veelal niet meer gemaakt, beter zou zijn de brandstofkosten achteraf te betalen op basis van werkelijk getankte liters. Of als leasemaatschappijen daar moeilijk over doen, per maand afrekenen in plaats van per kwartaal. Dat komt de cashflow van een bedrijf direct ten goede.” Datzelfde geldt overigens ook voor OV-abonnementen. Die moeten fleetowners per direct cancelen en gewoon per rit gaan afrekenen, bijvoorbeeld via een mobiliteitspas. “Dat scheelt in veel geld”, aldus Van Daalen.

Lees hier het gehele artikel.