Leasing en bijtelling | Hoe zit het nou eigenlijk?

Met enige regelmaat wordt onze kennis naar een hoger plan getild. Zo hebben we pas ons weer laten bijpraten over alle actuele fiscale aspecten. En die zijn er genoeg: de leasefiets bijvoorbeeld, of de aanpassingen in bijtelling voor elektrische voertuigen. Wist u dat die bijtelling langzaam maar zeker omhoog gaat? Van 8% volgend jaar naar 12% in 2021 en dan naar 16% voor de jaren daarna. Uiteindelijk moet in 2026 de bijtelling voor alle auto’s op 22% zijn uitgekomen.

MAAR HOE DAN?

Dat zouden dan eigenlijk alleen volledig elektrische en waterstofauto’s moeten zijn, want tegen die tijd zijn er domweg geen benzine of diesels meer nieuw te koop. En iedereen heeft al weleens iets gehoord over de leasefiets, vanaf 2020 te kiezen met 7% bijtelling. Maar in de oorspronkelijke plannen was opgenomen dat er geen woon/werk vergoeding meer is toegestaan als je een fiets van de zaak krijgt. Dat was niet zo handig, want voor medewerkers met een iets hogere woon/werkafstand leek zo’n leasefiets dan geen gunstige keuze. Inmiddels weten we echter dat die woon/werk vergoeding -onder bepaalde condities- toch nog in stand mag blijven.

NIET MEER BIJ TE HOUDEN

Als werknemer/werkgever is het bijna niet meer bij te houden wat voor opties er zijn op het gebied van zakelijke mobiliteit en wat de consequenties zijn van het gebruik ervan. Fleet Support inventariseert graag samen met u of het in 2020 interessant is om gebruik te maken van de nieuwe ‘fiets van de zaak’ regeling.