Nieuwe WLTP-regel verrassende ‘leaseprijs verhoger’

Fabrikanten moeten de brandstof verbruikcijfers baseren op zogenaamde WLTP normen, met een meetmethode die redelijk bij de praktijk in de buurt komt. Vanuit het verbruik wordt ook de CO2 uitstoot bepaald en die is weer van belang voor het BPM bedrag, onderdeel van de aanschafwaarde.

Voor auto’s die vanaf 1 juli worden afgeleverd gaat een aanvullende regel gelden. Naast de standaard BPM op de auto zelf wordt er ook een BPM bedrag toegerekend aan fabrieksopties die worden toegevoegd. Een auto krijgt als het geproduceerd is een ‘geboortedocument’ waarin de exacte CO2-uitstoot van deze specifieke auto inclusief eventuele opties staat. Op basis hiervan wordt de BPM berekend.

Meer opties = meer belasting

Bij de WLTP meting wordt bepaald of een optie tot meer CO2-uitstoot (hoger verbruik) leidt. Dit komt bijvoorbeeld door toename gewicht of andere stroomlijn van de auto. Soms kunnen er meerdere opties in allerlei combinaties aangevinkt worden, dan kan het lastig worden de CO2-uitstoot en de prijs te bepalen. Van standaard uitvoeringen waarvan de CO2-uitstoot bekend is kan een dealer op voorhand de prijsopgave doen. Wordt het complexer dan bieden veel merken en leasemaatschappijen een carconfigurator waarin opties aangevinkt kunnen worden om de juiste CO2-uitstoot te bepalen en daarmee het BPM-bedrag en de prijs. Logischerwijs kiezen importeurs voor beperking van opties en pakketten, juist om meer duidelijkheid te creëren. Gevolg is ook dat de “basisuitvoering” al een zeer complete uitvoering, wel met een fors prijskaartje. Trendsetter Volkswagen komt al met prijsverhogingen tot 2000 euro en sommige optiepakketten verdwijnen. De meeste merken zullen volgen.

Stijging leasetarieven

Naast de stijging van de aanschafwaarde, staat de restwaarde juist onder druk. De occasionmarkt is vrijwel stilgevallen, leasemaatschappijen moeten forse verkoopverliezen incasseren. Dus wordt de restwaarde naar een lager niveau bijgesteld. Per saldo stijging van leasetarieven dus.

Gevolgen voor de fleet manager

Het zijn natuurlijk sowieso al roerige tijden voor de fleet manager. Bestelstop wellicht, productie opgeschort dus levertijden onduidelijk en nu dus stijgende leasetarieven. Per bedrijf en organisatie zijn de afwegingen natuurlijk verschillend. Maar wij kunnen ons voorstellen dat de geschetste ontwikkelingen eerst worden afgewacht. Nu normbedragen verhogen ligt niet voor de hand, in deze onzekere tijden.

Voor advies op maat, in uw specifieke situatie, denken we graag met u mee!