Tips voor een ontspannen vakantie met de elektrische auto

Alt tag

De opmars van elektrische auto’s gaat snel. Een logische ontwikkeling door strengere milieueisen, bedrijven die duurzaamheid nastreven en stijgende benzineprijzen. En laten we eerlijk zijn; zo’n elektrische auto rijdt heerlijk comfortabel.

Voor zakelijke afspraken in Nederland en voor woon-werk verkeer voldoet de elektrische auto prima. Er komen steeds meer oplaadpunten bij. Zowel langs de openbare weg als op bedrijfsterreinen. Kortom, rijden met een elektrische auto in Nederland gaat vrij zorgeloos.

Maar hoe zit dat als u op vakantie gaat? Dan wordt het vaak ineens ‘gedoe’. Op verjaardagen is ‘de vakantie’ het meeste gehoorde argument om niet te kiezen voor een elektrische auto. Wij geven u graag enkele tips als u op vakantie gaat met een elektrische auto. Het kan namelijk wel degelijk!

Onze tips in het kort

  1. Zet uw eigen vakantiemodus aan
  2.  Informeer naar laadmogelijkheden op locatie
  3. Check de laadmogelijkheden voor onderweg
  4. Zorg voor een werkende laadpas
  5. Houd de laadkosten in de gaten
  6. Rijd zuinig; rem regeneratief en let op bij warmte
  7. Zorg voor de juiste laadstekker

1. Zet uzelf in vakantiemodus

Ja, over het algemeen duurt de reis wat langer vanwege het laden. Routeplanners geven dit vaak ook aan. Zo kunt u met de ANWB routeplanner aangeven of u met een elektrische auto rijdt en zo ja, welk automerk- en type u rijdt. Rijdt u bijvoorbeeld met een Audi e-tron van Utrecht naar Milaan, dan duurt de reis ongeveer 2 uur langer in vergelijking met een benzineauto.

Maar ja, is dat erg? Het is immers vakantie. En om de twee uur even stoppen is wel zo veilig. Kortom, maak de reis onderdeel van de vakantie. Rijdt rustig en neem regelmatig pauze bij een oplaadpunt.

2. Laden op de bestemming

Steeds meer campings, hotels en andere vakantieverblijven hebben een laadvoorziening. Bekijk vooraf of deze te reserveren zijn. Bij Booking is het zelfs mogelijk accommodaties hier op uit te zoeken.

3. Check vooraf de laadmogelijkheden onderweg

Er zijn landen met een hoge dichtheid aan laadpalen, zoals in Scandinavië. Maar in Zuid-Europa zijn ze vaak nog niet zo ver. Plan de reis daarom goed. Er zijn veel online tools en diverse apps die u kunnen helpen om de laadmogelijkheden te bepalen. Wellicht heeft uw auto een eigen app, van het merk zelf, of zit er een app gekoppeld aan uw laadpas. Heeft u bijvoorbeeld een laadpas van Shell Recharge of The New Motion, dan is de Shell Recharge app een handige tool. Maar ook Fastned, de ANWB en A Better Routeplanner zijn gebruiksvriendelijke apps om u verder te helpen. Zo voorkomt u stilstand onderweg.

4. Zorg voor een werkende laadpas en apps

Niet alle laadpassen zijn in het buitenland te gebruiken. Informeer hier naar bij uw eigen laadpas aanbieder. Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat de laadpalen die in de app van de laadpasaanbieder staan, ook te gebruiken zijn tijdens de reis. Vaak is het mogelijk om ook laadplekken te reserveren met uw pas. Dit voorkomt lang wachten. Overigens is het ook mogelijk om met uw elektrische auto gebruik te maken van een Tesla snellader. Dit kan echter nog niet in alle landen. Om gebruik te maken van een Tesla snellader moet u de app downloaden en een profiel aanmaken.

5. De kosten

Laden in het buitenland is vaak duurder. Dit kan oplopen tot meer dan 1 euro per kwh. Hou hier rekening mee. Lees uw mobiliteitsregeling goed door om erachter te komen of uw laadkosten in het buitenland worden vergoed.

6. Let op uw actieradius bij warm weer en rijdt zuinig

Auto-accu’s zijn gevoelig voor sterke temperatuurwisselingen. In de zon loopt de temperatuur van de auto, en dus ook van de accu's, snel op. Hierdoor presteert de accu niet optimaal en daalt het maximale bereik en de laadsnelheid. Een dalende laadsnelheid bij warm weer is ook van toepassing op het laadstation zelf. Wanneer dit op een zonnige locatie staat, zal uw auto minder snel opladen.

Er zijn elektrische auto’s die voorafgaand aan de rit kunnen afkoelen of opwarmen. Hierdoor kost dit tijdens de rit minder energie en kan u langer vooruit met een volle accu. Daarnaast heeft een lagere snelheid een positief effect op het energieverbruik van uw auto.

Een andere tip om een hogere actieradius te bereiken is regeneratief remmen. Zet uw auto in de hoogste regeneratiestand. Met name in de bergen kan hier goed gebruik van gemaakt worden; de remmen worden minder belast en u wint energie terug. En gaat u naar een kouder land (of voor in de winter); gebruik vooral de stoelverwarming. Deze verbruikt minder energie dan de verwarming en airco.

7. Let op de juiste stekker!

Om uw elektrische auto aan de laadpaal te koppelen heeft u een laadstekker nodig. In een groot deel van Europa is de Type 2-stekker, ook bekend als de Mennekes-stekker, standaard. Bij uw tocht door Europa kan het voorkomen dat laadpalen voor elektrische voertuigen gebruik maken van een Type-3 laadkabel. Met behulp van een 230v laadkabel is het zelfs mogelijk om via een regulier stopcontact uw auto te laden. Alhoewel niet ideaal qua laadsnelheid kan dit in noodgevallen een oplossing zijn. Bijvoorbeeld wanneer er geen laadpalen in de buurt zijn.


 

Veel plezier!

Reizen met een elektrische auto kan prima, mits u goed voorbereid op reis gaat.

Controleer de route vlak voor vertrek in verband met files en wegwerkzaamheden. Op deze manier komt u onderweg nooit voor onverwachte verrassingen te staan. Vergeet daarnaast niet om rekening te houden met de eisen en benodigdheden per land, zoals milieustickers, tolvignetten en blaastesten. Wij wensen u veel plezier deze zomer!

Relevant nieuws