EV-transitie in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: Overwinnen van weerstand

De overgang naar elektrische mobiliteit is een uitdaging voor organisaties waar voertuigen 24/7 paraat moeten staan, zoals de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Jeannette Kruijthof, programmamanager Duurzaamheid bij VRR, staat voor de uitdaging om de overstap naar elektrische voertuigen te realiseren. Haar inspanningen stuiten echter op enige weerstand, vooral bij voertuigen die essentieel zijn voor spoedeisende hulpverlening.

180 nieuwe dienst- en piketvoertuigen

Het leasecontract voor 180 dienst- en piketvoertuigen voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond was een complex proces. De VRR heeft een cruciale, maatschappelijke rol en was daardoor niet zozeer op zoek naar een leverancier, maar juist naar een lease-partnerschap. Eric Westdorp, Manager Business Development bij Fleet Support was betrokken bij dit proces: “We zien al een tijdje dat klanten echte partnerships met hun leasemaatschappij willen in plaats van het puur leveren van voertuigen. Dat kan niet iedereen. Bij de VRR is zo’n innig partnership misschien nog wel belangrijker. De leasemaatschappij moet met hun bijzondere vloot echt meegaan in de reis naar duurzame, elektrische mobiliteit.”

De tijd nemen voor transitie naar elektrificatie

Bij een organisatie als de VRR is een overgangsperiode cruciaal. De overgang naar elektrificatie is een belangrijke stap naar een duurzame toekomst, maar in de tussentijd is het belangrijk dat de werkzaamheden van de Veiligheidsregio doorgang kunnen blijven vinden. Hoewel het contract net is afgerond, wordt de eerste leaseauto onder dit nieuwe contract eind 2024 verwacht. Vooral het verkrijgen van interne goedkeuring bleek een langdurig proces. 

Een leasemaatschappij die meedenkt

De complexiteit van de organisatie, met meer dan 2.200 medewerkers, maakte het onmogelijk om iedereen direct te betrekken. Fleet Support speelde een cruciale rol door onder andere het gesprek met eindgebruikers aan te gaan. 

De Veiligheidsregio heeft een uniek rijpatroon, met voertuigen die jaarlijks relatief weinig kilometers afleggen en voornamelijk regionaal rijden. “Maar we hebben voor al deze voertuigen en hun specifieke taken en de processen eromheen scenario’s en business cases ontwikkeld voor elektrificatie. Niet alleen voor nu, maar ook voor toekomstige scenario’s als er misschien weer heel andere voertuigen op de markt zijn. Daarom wilden we ook een leasemaatschappij die hierin meedenkt.”, aldus Kruijthof.

Onderzoek naar haalbaarheid

Het krijgen van interne goedkeuring binnen de Veiligheidsregio bleek uitdagend. Het belang van draagvlak werd hierdoor duidelijk. Fleet Support heeft verschillende onderzoeken uitgevoerd, waarbij onder andere gesproken werd met eindgebruikers om de haalbaarheid van elektrisch rijden inzichtelijk te krijgen. Veranderingen moeten zorgvuldig worden aangepakt, vooral bij organisaties met een vitale rol in de samenleving. 

De weerstand kwam vooral voort uit praktische vragen: “Zullen de voertuigen voldoende zijn opgeladen als de pieper afgaat? Kan de auto de gehele dienst worden gebruikt zonder batterijproblemen?”. Laden en beschikbaarheid van laadpunten waren legitieme zorgen die Kruijthof erkent.

Meedenken gaat verder dan voertuigen

Naast een inzet op EV’s die geschikt zijn voor de werkzaamheden binnen de Veiligheidsregio, werd er samen met Fleet Support kritisch gekeken naar het leasebeleid. De lange contracten met meerdere leasemaatschappijen zaten duurzaamheid in de weg. Nu wordt in overleg met Fleet Support na een aantal jaar gekeken waar verbeteringen in het leasebeleid kunnen worden doorgevoerd.

Bent u geïnteresseerd in hoe Fleet Support uw bedrijf kan helpen om over te stappen op elektrisch rijden? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Lees hier het volledige artikel, inclusief een interview met Eric Westdorp.