Kosten elektrisch laden vaak nog onvoldoende transparant

De jaarlijkse Benchmark Prijstransparantie van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) laat zien dat nog vaak onduidelijk is wat het laden van een elektrische auto kost. Ook komen de facturen achteraf niet altijd overeen met de vooraf gecommuniceerde prijs. Zo blijkt nog maar eens dat grip krijgen op laadtarieven enorm uitdagend is.

Bij het tanken van benzine aan de pomp, wacht een bestuurder nimmer een verrassing. Het principe is simpel: het aantal getankte liters maal de literprijs bepaalt de eindprijs. Bij het laden van stroom werkt dat een stuk anders. Uit de jaarlijkse Benchmark Prijstransparantie van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) blijkt dat de transparantie van laadtarieven niet hoger scoort dan een magere 6.1.

Goochelen met laadkosten

Zo laat de Benchmark Prijstransparantie zien dat in 1 op de 5 gevallen er helemaal geen prijs gecommuniceerd wordt bij laadpalen. Worden er wél tarieven vermeld, dan komt de helft van de facturen niet overeen met vooraf opgegeven prijzen. Het ‘gegoochel’ met kosten wordt onder meer in de hand gewerkt door onduidelijke tariefstructuren. In de praktijk is het heel gebruikelijk dat elektrische rijders te maken krijgen met dynamische tarieven, blokkeer- en starttarieven en een woud aan abonnementsvormen.

Krappe voldoende

Gemiddeld geven de deelnemers aan het NKL-onderzoek de prijstransparantie bij laadpalen het rapportcijfer 6,1. Het doel van het NKL is dat laadpaalgebruikers in de toekomst minimaal een rapportcijfer 8,0 geven als het gaat om de helderheid van laadprijzen.

Grip op laadkosten

Arie Brundel, Principal Consultant bij Fleet Support, ziet in de dagelijkse praktijk dat veel bedrijven stoeien met die ondoorzichtigheid in laadprijzen. “Het ontbreken van inzicht zorgt ervoor dat ze het lastig vinden om bij te sturen op laadgedrag en laadkosten.” Fleet Support heeft daarom e-Manager Insight ontwikkeld als start om de grip op laadkosten terug te krijgen. “Voor steeds meer klanten brengen wij het landschap van ‘laden’ in kaart. Dit brengt aan het licht waar mogelijke besparingen liggen, bijvoorbeeld door te sturen op laadgedrag of medewerkers aan te spreken op thuisdeclaraties. Ook kan het verstandig zijn te kijken naar een andere laadpasleverancier. Blijkt dat medewerkers ontzettend vaak laden, dan is een laadpas met opstartkosten wellicht minder interessant.”

 

Lees hier meer over e-Manager Insight: https://www.fleetsupport.com/e-manager-insight/

Relevant nieuws