Pseudo-Eindheffing: fors hogere kosten vanaf 2027 voor auto’s op fossiele brandstof

Vanuit klimaatdoelen wil de overheid de komende jaren emissievrij rijden verder stimuleren. Een van de plannen is om een zogenaamde ‘pseudo-eindheffing op niet-emissievrije auto’s’ in te voeren. Vanaf 1 januari 2027 krijg je als werkgever mogelijk al te maken met die pseudo-eindheffing. Je betaalt dan een ‘boete’ van 52% van de bijtelling voor elke brandstofauto in het wagenpark. Het is dus hoog tijd om de overstap naar elektrisch rijden te versnellen!
Tjebbe van Oostenbruggen, Staatssecretaris Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane, onthulde onlangs het voorlopige belastingplan voor 2026. In dat belastingplan valt te lezen dat het kabinet de zakelijke leasemarkt wil normeren. Vanaf 1 januari 2027 moeten ‘alle auto’s die vanaf dat moment door een werkgever ook voor privégebruik ter beschikking worden gesteld aan de werknemer, volledig emissievrij zijn’, aldus het voornemen. Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen wil het kabinet de overgang naar zakelijke elektrische auto’s versnellen, dit is een van de maatregelen.
Pseudo-eindheffing in de praktijk
De voorgestelde pseudo-eindheffing is een extra belasting die werkgevers betalen wanneer zij een auto op fossiele brandstof aan hun werknemers ter beschikking stellen voor privégebruik. De pseudo-eindheffing bedraagt 52% van de bijtelling op die benzine- en dieselauto’s en hybrides. Ofwel: op auto’s die vallen in de bijtellingscategorie van 22%, bedraagt de pseudo-eindheffing 11,44% (52% van 22%) van de cataloguswaarde. In de praktijk betaal je over een brandstofauto met een cataloguswaarde van 40.000 euro liefst 4.576 euro per jaar als pseudo-eindheffing. Op een wagenpark van 100 auto’s kost dit u 457.600 euro per jaar. De pseudo-eindheffing geldt overigens niet voor bestelauto’s die niet meer dan 500 kilometer per jaar privé worden gebruikt en zzp'ers met een eenmanszaak.
Versnel de switch naar een volledig elektrisch wagenpark
Nu is de pseudo-eindheffing van 52% op brandstofauto’s nog een papieren plan en moet het voorstel nog langs de Tweede en Eerste Kamer. Toch zijn de contouren van het kabinetsbeleid aangaande de brandstofauto duidelijk: wie vervuilt, betaalt. Dus zelfs als de invoering van de pseudo-eindheffing wordt uitgesteld of afgezwakt: zakelijk elektrisch rijden is ‘the way to go’. Pas jouw mobiliteitsbeleid vandaag nog aan en switch naar volledig elektrisch!
8 op de 10 elektrisch
De overgang naar elektrische rijden is al in volle gang. Zo zien wij in de praktijk dat bij onze klanten de instroom van volledig elektrische voertuigen al meer dan 80% is. Dit percentage ligt overigens een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde, maar het gaat de goede kant op.
De overstap naar een volledig elektrische vloot, hoe begint u?
Een belangrijke stap richting een volledig elektrisch wagenpark is het (laten) doorlichten van jouw huidige wagenpark. Wees kritisch: hoeveel brandstofmodellen zijn te vervangen voor EV’s? Weet daarbij dat de actieradius van steeds meer elektrische auto’s inmiddels toereikend is voor veelrijders. Ook ligt de gemiddelde laadsnelheid van een EV tegenwoordig best hoog. Neem in de analyse meteen de laadinfrastructuur op kantoor mee, en ga met een stofkam door de huidige autoregeling. Ga vanzelfsprekend ook in gesprek met ons of jouw huidige leveranciers hoe je versneld de overstap naar elektrisch rijden kunt maken. Zo ben je hoge kosten voor!
Wil je grip houden op de mobiliteitskosten en voorbereid zijn op 2027? Met ons stappenplan helpen wij je op weg (mail naar sales@fleetsupport.com)
Auteur: Arie Brundel, Principal Consultant