EV rijden in de winter: Tips & tricks

Temperatuurwisselingen hebben veel invloed op de accu van elektrische voertuigen. Tijdens zomerse hitte worden de prestaties van de accu minder; de actieradius daalt. Deze situatie doet zich ook voor in de wintermaanden. Uiteraard verschilt het per merk en model welke invloed het weer heeft op de prestaties van de accu. Hoe zit het precies en hoe haal je zoveel mogelijk actieradius uit je EV?

Waarom neemt de actieradius af in de winter?

Bij circa 20 graden Celsius functioneert het accupakket van een elektrische auto het meest efficiënt. Daalt de temperatuur, dan levert het accupakket simpelweg minder energie, wat resulteert in een afname van de actieradius. Dit effect merk je ook aan je mobiele telefoon op de skipiste. Die raakt ook sneller leeg.

De actieradius daalt ook omdat er extra energie nodig is om de auto te verwarmen. Een auto met verbrandingsmotor genereert warmte die makkelijk verspreid kan worden. Een elektrische auto genereert simpelweg minder warmte. Er is een warmtepomp nodig om het interieur te verwarmen. Dit kost extra energie. 

Hoe kan je in de winter de actieradius vergroten? Hierbij enkele tips!

Tips voor het vergroten van de actieradius:

  • Voorverwarmen: Bij veel EV's is het mogelijk om de auto te verwarmen terwijl deze nog is aangesloten op de laadpaal. Dit is niet alleen comfortabel bij het instappen, maar vermindert ook het energieverbruik tijdens de rit.
  • Stoelverwarming: De stoelverwarming verbruikt minder energie dan het verwarmen van het interieur. Als je alleen in de auto zit, dan kan dit een prima oplossing zijn. Overigens hebben veel EV's ook een verwarmd stuur. Een aanrader!
  • Niet te warm in de auto: We zijn het thuis ook al gewend; de thermostaat staat een graadje kouder. Dit kan ook prima in de auto. Overigens blijf je ook een stuk alerter als het niet te warm is. 
  • Regeneratief rijden (let op: niet bij extreme gladheid): Laat de auto extra afremmen door de hoogste regeneratiestand in te schakelen. Op deze manier win je energie terug tijdens het afremmen. Het is ook nog eens gunstig voor overmatige slijtage van de remmen. Let wel op; bij extreem winterse omstandigheden en op gladde wegdelen kan sterk regeneratief remmen tot slipgevaar leiden.
  • Cruise control: Maak zoveel en zo veilig gebruik van de cruise control. Zo voorkom je onnodige snelheidswisselingen en minder energieverbruik bij acceleratie.
  • Parkeer binnen: Binnen parkeren scheelt veel energie om de auto te verwarmen. 

Waar nog meer aan denken in de winter?:

  • Inklapbare spiegels: Bij extreem koud weer kan er ijsvorming ontstaan rondom de spiegels. Deze hebben dan moeite om uit te klappen. Kortom; deze functie kan beter worden uitgeschakeld. 
  • Laadkabel: Voorkom bevriezing van de laadkabel aan de laadpaal. Let erop dat de laadkabel, auto en laadpaal goed droog zijn. 
  • Winterbanden: Wissel tijdig naar winterbanden en voorkom lange wachttijden. Winterbanden zijn een stuk veiliger in de winter en zorgen voor voor meer grip en zijn verplicht in veel Europese landen.
  • Ruitensproeiers: Vul het ruitensproeierreservoir met antivries en zorg ervoor dat de ruitensproeiers vrij zijn van sneeuw of ijs voordat u gaat rijden.

Een goede voorbereiding is belangrijk, vooral in de winter. Zorg ervoor dat je auto volledig is opgeladen voor langere ritten, weet waar laadpunten zijn en informeer naar de geschatte actieradius bij koud weer. Wil je weten wat de actieradius van je auto is bij winterse omstandigheden? Raadpleeg dan de EV-database.

Lees hier ook ons andere artikel over een ontspannen vakantie met de EV.

Relevant nieuws