Met welke elektrische auto trek je met de caravan richting je vakantiebestemming?

In de afgelopen jaren hebben elektrische auto's enorm aan populariteit gewonnen. Met hun milieuvriendelijke karakter en technologische vooruitgang zijn ze een aantrekkelijke keuze geworden voor veel automobilisten. Met de groeiende populariteit van elektrische auto’s rijst de vraag: kan je met een elektrische auto een caravan trekken? Het antwoord is ja, maar er zijn een paar belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je vakantie soepel verloopt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Op vakantie gaan met een elektrische auto met caravan is tegenwoordig prima mogelijk. In heel Europa zijn laadpalen en -pleinen beschikbaar waar je de elektrische auto onderweg naar de vakantiebestemming oplaadt. Een route langs snelladers lijkt een ideale oplossing, maar kan tijdens het hoogseizoen meer tijd in beslag nemen dan gedacht. Nog meer tips voor een ontspannen vakantie met een elektrische auto lees je hier. Ook behoort het trekken van een caravan met een elektrische auto tot de mogelijkheden. 

Deze elektrische auto’s zijn geschikt voor het trekken van een caravan

Om maar direct met de deur van het vakantiehuisje in huis te vallen: niet iedere elektrische auto is geschikt om een caravan mee te trekken. Een gemiddelde caravan weegt tussen de 900 en 1.000 kilo. Gelukkig zijn er verschillende auto’s die met gemak een caravan van Nederland naar een vakantiebestemming in Europa brengen. Wij hebben alle elektrische auto’s met een trekvermogen tussen 1.000 en 2.000 kilo voor je op een rij gezet. Hierdoor zie je direct of jouw auto geschikt is om een caravan te trekken. Het kan ook handig zijn hier rekening mee te houden wanneer je een nieuwe leaseauto mag bestellen.

 

*Uitgaande van een caravan (geremd)

**Bron: EV database (aan de resultaten kunnen geen rechten worden ontleend; check altijd de leveranciersinformatie / instructieboekje van de auto)

 

Krachtpatsers: Elektrische auto’s met een trekvermogen boven 2.000 kilo

Sommige caravans zijn, wanneer ze eenmaal geladen zijn, een stuk zwaarder. Dan komt een elektrische auto met een trekvermogen van meer dan 2.000 kilo goed van pas. Wij hebben deze krachtpatsers voor je op een rij gezet:


*Uitgaande van een caravan (geremd)

**Bron: EV database (aan de resultaten kunnen geen rechten worden ontleend; check altijd de leveranciersinformatie / instructieboekje van de auto)
 

Tips voor het trekken van een caravan met een elektrische auto

Het rijden in een elektrische auto met caravan is een bijzondere belevenis. Het kan even wennen zijn om met een huisje op wielen de weg op te gaan. Of je nu al eerder met een caravan gereden hebt of dit juist de eerste keer is dat je op vakantie gaat met de caravan, met deze tips kom je veilig aan op de plaats van bestemming.

1. Bereken het rijbereik

Het trekken van een caravan vraagt veel van de auto. Hierdoor zal je onderweg vaker dan gebruikelijk moeten laden. Dit geldt overigens ook voor auto's met een verbrandingsmotor. Deze verbruiken bij het trekken van een caravan ook 30% tot 50% meer brandstof. Houd hier rekening mee bij het inplannen van laadpunten onderweg. Factoren, zoals de snelheid, het terrein of de weersomstandigheden zijn van invloed op het rijbereik. Plan dus voldoende tijd in wanneer je met de caravan een lange reis maakt.

2. Laadinfrastructuur

Controleer voor vertrek waar op de reisroute zich de laadpalen bevinden. Niet ieder laadpunt in Europa is uitgerust met snelladers. Door gericht een route uit te stippelen waar elektrische auto’s met caravan kunnen laden voorkom je veel stress onderweg. 

Het is ook handig om te weten waar campings of accommodaties zijn met laadmogelijkheden, zodat jij je auto 's nachts kan opladen, terwijl je van je vakantie geniet. Zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant voor het opladen, zodat je niet in tijdnood komt. Het advies is om rustig aan te doen en vaker te laden. 

3. Controleer het maximale trekgewicht

Voordat je een caravan huurt of koopt, is het goed om te weten of jouw elektrische auto over voldoende trekkracht beschikt om een caravan naar de vakantiebestemming te rijden. Elektrische auto's hebben verschillende trekgewichtlimieten, afhankelijk van het model en de fabrikant. Zorg ervoor dat het maximale trekgewicht van je auto voldoende is om het gewicht van je caravan te dragen. Zo rijd je veilig en voorkom je schade aan je voertuig.

4. Rijgedrag en verkeersveiligheid

Rijden met een caravan vereist een andere rijstijl, ongeacht het type auto. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het accelereren, remmen en het nemen van bochten. Dit komt voornamelijk door het extra gewicht dat je achter de auto trekt. Rijden met een constante snelheid kan ook helpen om het rijbereik te maximaliseren. Zeker wanneer je niet gewend bent om met een caravan op pad te gaan is het goed om met aangepaste snelheid te rijden op onbekende wegen.

5. Koeling en batterijbeheer

Het trekken van een caravan vraagt veel van de auto. Als de temperaturen buiten flink oplopen, kan de extra warmte zowel de auto als de batterij belasten. Zorg ervoor dat je auto voldoende koeling heeft om oververhitting te voorkomen. Houd ook in de gaten hoe de batterij van je auto presteert. Tijdens warme dagen of ritten in bergachtig gebied kan het nodig zijn om vaker te stoppen.

6. Gewichtsverdeling en lading

Zorg ervoor dat de lading in je caravan goed verdeeld is om deze zo stabiel mogelijk te laten rijden. Plaats zware spullen zo dicht mogelijk bij de as van de caravan. Controleer ook regelmatig de bandenspanning van zowel de auto als de caravan om ervoor te zorgen dat je veilig en energie-efficiënt richting de vakantiebestemming rijdt.

Kortom, op vakantie gaan met een elektrische auto en het trekken van een caravan is goed mogelijk, zolang je de nodige voorbereidingen treft en rekening houdt met het laden, het trekgewicht en het rijgedrag. Met de juiste planning en door slim rekening te houden met de mogelijkheden van je elektrische auto kun je genieten van een zorgeloze vakantie met je caravan.
 

Relevant nieuws