‘Van fleet manager naar manager of fleets’

Fleet Support kijkt terug op een succesvol jaar. Ondanks een aantal flinke uitdagingen in de markt hebben we weer mooie resultaten geboekt die onze groeiambitie verder onderstrepen. Met commercieel directeur Jaap van Daalen bespreken we de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Ook legt hij uit welke kansen de huidige zakelijke mobiliteitsmarkt biedt en hoe Fleet Support daar met passende mobiliteitsoplossingen op inspeelt. 

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?

“We zijn bezig met een hele mooie reis waarin we de afgelopen periode weer concrete stappen hebben gezet. Met de integratie van het aangekochte XPOfleet en Mobilitypower én de opening van onze nieuwe vestiging in München, vergroten we in hoog tempo onze internationale footprint. Daarmee zijn we steeds beter in staat om ook onze klanten met een internationale fleet te ondersteunen in hun toenemende behoefte aan Europese dienstverlening. Een prachtig resultaat van onze internationale inspanning is de door XPOfleet gewonnen tender van het politieapparaat van een van de grootste Duitse deelstaten.” 

“De scope van onze dienstverlening groeit ook verder. Niet alleen bieden we nu de fleet management software van XPOfleet aan, ook hebben we het afgelopen jaar onze focus op Interim Support en Consultancy verder versterkt. Daardoor kunnen we klanten, die zelf hun wagenpark willen blijven beheren, op meerdere fronten helpen. We voorzien ze van software om hun wagenpark efficiënter te managen, onze interim managers ondersteunen bij het wagenparkbeheer en uitvoeren van hun mobiliteitsbeleid en met onze consultancy helpen we bij het ontwikkelen van een succesvolle en duurzame mobiliteitsstrategie, maar ook met het uitvoeren van tenders voor het selecteren van de beste leasemaatschappij(en), MaaS-leveranciers of laadpalen.”

Naast de groei die je beschrijft, zijn er nog andere ontwikkelingen geweest?

“Zeker. Ruim een jaar geleden hebben we met onze Move to Zero aanpak een concrete change propositie ontwikkeld waarbij we organisaties begeleiden van fossiel naar zero emission. Dat hoeft trouwens niet alleen elektrificering van het wagenpark te zijn, maar kan ook zero emission voor alle zakelijke mobiliteit betekenen. Deze aanpak zorgt ervoor dat alle werknemers, dus ook degene zonder leaseauto, een passende en duurzame mobiliteitsoplossing krijgen. In alle gevallen ondersteunt Move to Zero een opdrachtgever met concrete stappen en een concreet vervangingsplan voor de komende vijf jaar om te komen tot die zero emission. Geef daarbij keuzes, stimuleer vervolgens de keuzes die jij wilt als organisatie, dan zal je zien dat een grote groep werknemers daarin graag meegaat. De propositie is inmiddels succesvol uitgerold bij tientallen bedrijven in Nederland, België en Duitsland.”

Jaap van Daalen, Commercieel Directeur Fleet Support

Voor welke uitdagingen staat Fleet Support momenteel?

“Elektrificatie kent nu een enorme versnelling. Tegelijkertijd wordt de markt geconfronteerd met prijsstijgingen, lange levertijden en toenemende brandstof/energiekosten. Het bestelproces krijgt daardoor ook een ander perspectief. Het komt namelijk regelmatig voor dat bestellingen door de lange levertijd of tussentijdse prijsverhogingen, of een combinatie van deze twee, gecancelled worden. Het gebeurt soms dat we twee, drie keer door zo’n bestelproces moeten, wat veel impact heeft op de tijd die we daar gemiddeld aan besteden. Samen met toenemende vragen van berijders over bijvoorbeeld electrificatie heeft dat af en toe best voor wat druk op onze operationele afdeling gezorgd. Een van de uitdagingen was dan ook om in een korte tijd veel nieuwe mensen aan te nemen en goed in te werken. Daar zijn we overigens heel goed in geslaagd.”

“Onze consultancy tak draait op volle toeren, de toenemnde complexiteit zorgt voor veel vraag naar onze ervaren consultants. Zo hebben we afgelopen jaar veel klanten geholpen met het vergelijken van de normleasebudgetten. Door de forse (lease)prijsstijgingen vragen veel klanten zich momenteel af hoe ze hun werknemers nog in de juiste auto krijgen. Door aan de ene kant de normleasebudgetten van de klant ter vergelijken met soortgelijke organisaties en aan de andere kant te laten zien welke auto’s nog beschikbaar zijn in de diverse categorien weet de klant exact met hoeveel hij zijn leasebudgetten moet verhogen. Een mooi voorbeeld hoe we met onze ervaring en kennis perfect in kunnen spelen op uitdagingen in de markt.” 

“Voor onze interim klussen is het een continue uitdaging om de juiste (beschikbare) mensen te vinden. Maar ook hier zien we volop kansen. We hebben voor deze snelgroeiende tak speciaal een manager Interim Support aangenomen. Deels om markt te bedienen, maar zeker ook om ons netwerk uit te breiden. Dit heeft een positief effect op zowel het aantal opdrachten als het aantal gekwalificeerde interimmers die deze opdrachten uitvoeren.”

Wat verwacht je van het komende jaar?

“Ik hoop allereerst dat de problemen rond levertijden in de loop van het jaar verdwijnen. Wanneer supply chains weer normaliseren, wordt ook de productiecapaciteit van ’de autofabrikanten weer opgeschroefd en kan er weer sneller en beter aan alle vraag rondom groeiende elektrificatie worden voldaan.”

“Wat betreft de markt, door de toenemende complexiteit en het belang van duurzame mobiliteit  verwacht ik dat een groeiend aantal bedrijven hun mobiliteitsmanagement gaat uitbesteden. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt speelt daar ook een rol in. Door deze ontwikkelingen zal de behoefte aan consultancy- en interimdiensten ook verder toenemen. Wij zijn er klaar voor!

Relevant nieuws