Zakelijke leasevloot krimpt na jaren met sterke groei

Het aantal zakelijke leaseauto’s is voor het eerst sinds 2016 gedaald. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) nam de leasevloot bij bedrijven vorig jaar met ruim vijftienduizend auto’s af tot 724.800. Dit komt neer op een daling van 2,1%. Ook bij Fleet Support zagen wij vorig jaar bij een aantal klanten een (soms flinke) krimp van het wagenpark. Desondanks zijn we toch fors gegroeid. En daar zijn we met ons hele team supertrots op! Lees hieronder het gehele artikel:

 

Het aantal zakelijke leaseauto’s is afgelopen jaar voor het eerst sinds 2016 gedaald.
In 2018 en 2019 groeide het aantal zakelijke leaseauto’s nog met respectievelijk 13% en 9,5%. De uitbraak van het coronavirus heeft daar hardhandig een einde aan gemaakt.

Het aantal zakelijke leaseauto’s is voor het eerst sinds 2016 gedaald. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) nam de leasevloot bij bedrijven vorig jaar met ruim vijftienduizend auto’s af tot 724.800. Dit komt neer op een daling van 2,1%.

In de vette jaren 2018 en 2019 groeide het aantal zakelijke leaseauto’s nog met respectievelijk 13% en 9,5%. De uitbraak van het coronavirus heeft daar hardhandig een einde aan gemaakt. In de eerste helft van vorig jaar was er al een daling van 1,5% zichtbaar. Die versnelde dus nog wat in het tweede halfjaar.

 

Meer private lease
De totale leasevloot liet vorig jaar nog wel een groei zien, van 1,5% naar ruim 1,14 miljoen voertuigen. Dat was te danken aan aanhoudende populariteit van private lease (voor consumenten) en een verdere toename van het aantal bestelwagens met een leasecontract. Maar private lease is voor de leasebranche over het algemeen minder lucratief dan de zakelijke markt.

 

Uitgestelde klappen
‘Veel bedrijfssectoren moeten de klappen nog krijgen’, aldus VNA-voorzitter Renate Hemerik, die al sinds 2004 de belangen van de leasebranche behartigt. ‘De grote vraag is in hoeverre bedrijven het nog kunnen bolwerken als ze bijvoorbeeld hun uitgestelde belastingen alsnog moeten betalen.’ De leasebranche zet vooral veel leaseauto’s af in de zakelijke en financiële dienstverlening, en niet in de horeca en de reissector, die afgelopen jaar al zeer hard werden getroffen.

Private lease doet het al enkele jaren erg goed. In 2015 reden er nog maar 36.000 particulieren met een dergelijk contract op de weg, nu zijn dat er meer dan 214.000. Vorig jaar was er in dit segment sprake van een toename van 14%. De leasevloot van bestelwagens nam mede dankzij de groei van online winkelen met bijna 3% toe naar 206.000.

 

Vergroening
Bij leaseauto’s was afgelopen jaar al een op de vier nieuwe auto’s uitgerust met een elektrische motor tegen zo’n 18% het jaar ervoor. De leasebranche denkt dat de huidige crisistijden nieuwe ontwikkelingen gaan versnellen.

 

Bron: Financieel Dagblad (Jeroen Segenhout) 19 feb 2021.

Relevant nieuws