Fleet Support: aandeel elektrische auto sinds 2018 meer dan verviervoudigd

De wereldwijde opmars van de elektrische auto gaat snel. Wie specifiek naar de Nederlandse leasemarkt kijkt, raakt pas echt onder de indruk van het tempo waarmee de elektrische auto het asfalt verovert. Uit de database van Fleet Support blijkt dat het aandeel elektrische auto’s per 1 mei 2022 meer dan verviervoudigd is in vergelijking tot 2018. Dit gaat ten koste van vooral de dieselauto; het aandeel hiervan kelderde in vijf jaar tijd van bijna 45% naar net 2%.

Meer dan een vertienvoudiging

De cijfers hebben betrekking op het wagenpark waar Fleet Support in Nederland zicht op heeft: zo’n 60.000 leaseauto’s, waaronder die van toonaangevende bedrijven als ABN AMRO, Aegon, Deloitte, KPN, EY, Nationale Nederlanden, PwC en VodafoneZiggo. Hieruit blijkt dat het aandeel van de volledig elektrische auto (batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch) sinds 2018 explosief gestegen is, namelijk van 12,5% naar meer dan 51%. De toename van de plug-in hybrideauto is zo mogelijk nog indrukwekkender: die steeg van 0,97% naar 10,73% vorig jaar – meer dan een vertienvoudiging.

Tot recordhoogte

De sterke opkomst van de elektrische auto wordt nog eens benadrukt door de cijfers van de afgelopen maand. Hieruit blijkt dat de instroom van de elektrische auto inmiddels 60% bedraagt (mei 2022). De verduurzaming gaat hiermee nog sneller dan het International Energy Agency (IEA) onlangs becijferde. Het agentschap bracht onlangs naar buiten dat de wereldwijde verkopen van de elektrische auto (volledig elektrisch en plug-in hybride) vorig jaar tot recordhoogte is gestegen, namelijk 6,6 miljoen1) stuks; een verdriedubbeling in vergelijking tot 2018. Nederland volgt deze trend. Met name in de zakelijke markt gaat de stijging van elektrische en plug-in hybrideauto’s snel. In 2020 was 23% van alle nieuwe zakelijke personenauto’s elektrisch2). Onder klanten van Fleet Support was dit al 37%. Inmiddels gaat dit percentage richting 60% (mei 2022).

Groeiende interesse

Dat verduurzaming van het wagenpark bij veel bedrijven hoog op de agenda staat, merkt Fleet Support aan de groeiende interesse in zijn propositie ‘Move to zero emission’.
Jaap van Daalen, Commercieel Directeur Fleet Support: ‘We zien dat veel bedrijven, maar ook gemeenten en provinciën, duurzame mobiliteit nu écht omarmen. Er is ook geen weg meer terug. Deze ontwikkeling brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de bedrijven elektrische voertuigen toestaat, maar nog moeite heeft deze in hun beleid te integreren. Met ons programma Move to zero emission ondersteunen wij organisaties om mobiliteit duurzamer en groener te maken en geven we een helder antwoord op prangende vragen zoals welke fiscale regels en subsidieregelingen er bestaan, laadmogelijkheden en actieradius.’

Over Fleet Support

Fleet Support, opgericht in 1991, biedt een integraal pakket aan oplossingen op het gebied van fleet & mobility. Van consultancy, software en interim-support tot volledige outsourcing. Fleet Support is actief in 23 landen en beheert meer dan 170.000 voertuigen, met vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Fleet Support is onderdeel van Mobinck, de mobiliteitsdivisie van AutoBinck Group. Het Nederlandse familiebedrijf AutoBinck Group is een van de hoofdrolspelers op de Europese mobiliteitsmarkt, met veelzijdige ventures gericht op de mobiliteit van vandaag en morgen. AutoBinck Group heeft een omzet van ongeveer 1 miljard euro, is actief in 31 landen en heeft meer dan 1.500 medewerkers.

1)Persbericht d.d. 23 mei 2022: ‘Global electric car sales have continued their strong growth in 2022 after breaking records last year.’

2)Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek 2021

Relevant nieuws