Terug van vakantie: zet deze 5 onderwerpen alvast op de agenda

Zo, die welverdiende vakantie was weer heerlijk. En nu met frisse energie aan het werk. Om u gelijk goed op gang te helpen, hebben we de 5 meest recente én aankomende fleetmanagement-ontwikkelingen voor u op een rij gezet. 

 

#1 Plussen en minnen: wat stijgt in prijs en wat wordt goedkoper?

 

Accijnsverlaging afgebouwd

De tijdelijke verlaging van de accijnstarieven die op 1 april 2022 inging, is inmiddels grotendeels afgebouwd. Sinds 1 juli 2023 zijn brandstoffen weer duurder geworden. Dat had u wellicht al terug gezien op de facturen van uw leasemaatschappij of brandstofpasleverancier. De verwachting is dat per 1 januari 2024 de afbouw van de accijnsverlaging doorzet. Benzine krijgt er dan per liter 8,7 cent aan accijns bij, diesel 5,6 cent en LPG 2,0 cent. Zeker op een groot wagenpark tikt dat flink aan.

 
Tanken wordt duurder!

EV: dalende energieprijzen

Elektrische auto’s ontspringen de accijnsdans. Nu ook de energieprijzen dalen, wordt het opnemen van EV’s in het wagenpark sneller financieel aantrekkelijk. De EV-rijder valt bovendien nog even buiten schot als het om motorrijtuigenbelasting gaat. Per 1 januari 2025 verandert dat en rekent de overheid het kwarttarief. Dat is nog altijd een korting van 75% ten opzichte van het mrb-tarief dat voor benzineauto’s geldt. Vanaf 2026 vervalt de stimulans en trekt de overheid de mrb-tarieven van EV’s gelijk aan die van benzineauto’s.


Bedrijfswagens: mrb omhoog, bpm-vrijstelling verdwijnt

De motorrijtuigenbelasting voor bedrijfswagens gaat per 2025 ook omhoog. Best fors ook, want er komt 10,1% bij. Een jaartje later stijgt de mrb voor bedrijfswagens met nog eens bijna 7%. De BPM-vrijstelling voor nieuwe bestelauto’s verdwijnt per 1 januari 2025.
 

Belastingvrije kilometervergoeding verder omhoog

De belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten bedroeg lang € 0,19. Sinds 1 januari 2023 steeg dat bedrag maar € 0,21 per kilometer. Per 1 januari 2024 komt daar weer één cent bij en kunt u werknemers voortaan € 0,22 per kilometer vergoeden. De kilometervergoeding geldt voor de reiskosten die een werknemer tijdens het werk maakt of voor woon-werkverkeer. 
 

#2 De keuze is reuze en kortere levertijden

 

Autokeuzebeleid: de Chinezen komen

De komende tijd groeit het aanbod volledig elektrische modellen flink door. Aantrekkelijke nieuwkomers zijn onder meer de BMW i5, Cupra Tavascan, Fiat 600e en Opel Astra (ook als ruime station). Ook de Honda e:Ny1, Jeep Avenger, Kia EV9, Polestar 4 en Volvo EX30 gooien hoge ogen. Speciale aandacht is er voor de Chinese ‘invasie’ in de vorm van de komst van de BYD Dolphin, Nio EL6 en ET5, XPeng P7 en G9 en Zeekr X en 001. In de eerste helft van dit jaar waren de Chinese automerken al goed voor 7,9% van alle nieuw verkochte elektrische personenauto’s in West Europa.

Zeekr 001 Long Range RWD (2023) prijs en specificaties - EV Database BYD ATTO 3 (2022-2023) prijs en specificaties - EV Database XPENG P7 RWD Long Range (2023) prijs en specificaties - EV Database
Veel nieuwe Chinese modellen
 

Kortere levertijden, maar let op de ‘oudjes’

Eindelijk lopen de levertijden van nieuwe auto’s terug. Het niveau van voor de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne is nog niet bereikt, dus tijdig anticiperen op vervangingen in het wagenpark is nog altijd nodig. Houd meteen ook de wat oudere EV’s in uw vloot in de gaten. Op het moment dat ze vijf jaar in gebruik zijn, treedt de 60 maandenregeling in werking. De gunstige lage bijtelling van het jaar van tenaamstelling geldt dan niet meer. De EV volgt na 60 maanden immers de huidige bijtellingsregels. Dat houdt in dat de auto van een lager bijtellingstarief de overstap maakt naar een hogere bijtellingscategorie van 22% of zelfs van 25%, afhankelijk van de eerste tenaamstelling van de auto.
 

Met een bedrijfswagen op brandstof de stad in: niet na 2028

Vanaf 2025 veranderen veel binnensteden in zero emissiezones. Het gevolg is dat alleen nog elektrische bedrijfswagens welkom zijn. Overigens geldt er een overgangsregeling. Bedrijfswagens met emissieklasse euro 5 zijn nog tot 2027 welkom, die met euro 6 tot 2028. Houd dus bij de lease van bedrijfswagens de komende tijd rekening met die zero emissiezones. Andere belangrijk punt: check tijdig de levertijd van nieuwe bedrijfswagens. Sommige hebben immers zo’n lange levertijd dat ze niet meer voor ingang van de BPM-regelgeving van 1 januari 2025 worden geleverd.

 
In- en uitladen met een oude diesel bestelwagen gaat moeilijker worden in de binnensteden. 

 

#3 Veel veranderingen: let op uw lease-regelingen en budgetten

 

U ziet het, de komende tijd gaat er veel veranderen op het gebied van zakelijk rijden. Dat betekent dat u ook regelmatig uw leaseregelingen en leasebudgetten tegen het licht moet houden. Zijn ze nog wel marktconform en sluiten ze aan bij de wensen van uw medewerkers? Willen ze nog een leaseauto, of zijn ze ook best bereid om hun mobiliteit anders in te vullen? Met de fiets of e-bike bijvoorbeeld.

 

#4 Alternatieve mobiliteit: ga toch fietsen

 

Gemiddeld reist een Nederlander 27,2 kilometer per dag. Een prima afstand om per fiets of e-bike af te leggen. De gemiddelde afstand tussen huis en kantoor is zelfs nog een stuk korter. Dat is slechts 6,1 kilometer volgens het CBS (in 2021). De fiets van de zaak is voor veel werknemers dus echt een goed alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Zeker sinds per 1 januari 2020 de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ is vernieuwd. Werkgevers kunnen voortaan hun werknemers nog makkelijker enthousiasmeren voor de leasefiets. Per 2022 is het belasten van het  privégebruik bovendien simpeler geworden. Een fietsregeling stimuleert beweging en reduceert CO2-uitstoot. Ook is een fietswagenpark een stuk voordeliger dan een vloot met leaseauto’s. Het whitepaper ‘ga toch fietsen…’ legt uit wat er komt kijken bij een fietsregeling.

 Een mooie arbeidsvoorwaarde; de fiets van de zaak.

 

#5 Rapporteren maar: normerende regeling nu echt van kracht

 

Nog een paar maandjes en de Normerende regeling Werkgebonden Personenmobiliteit is echt van kracht. Per 1 januari 2024 moet u dus alle binnenlandse zakelijke kilometers en woon-werk kilometers van uw collega’s gaan bijhouden. Let op: dat geldt niet alleen voor de kilometers die de leaserijders maken, maar ook voor de reizen van de werknemers zonder leaseauto. Met welk vervoersmiddel zij naar het werk komen is daarbij niet van belang. Overigens is het wel noodzakelijk dat de (hoofd)vervoersvorm wordt vastgelegd. Gaat het om vervoer per auto? Diesel, benzine of EV? Of komt iemand met de fiets of lopend? Dit moet geregistreerd gaan worden voor het woon- werkverkeer en voor zakelijke dienstreizen. Dit vergt de nodige voorbereidingen en aanpassingen om dit goed te registreren.

 

Advies nodig?

Heeft u hulp of advies nodig bij 1 of meer van deze onderwerpen? Wij staan altijd open voor een vrijblijvend adviesgesprek. Neem contact op met Key Accountmanager Youri van Gogh (y.vangogh@fleetsupport.com)

Relevant nieuws