Welke keuze moet ik maken? Werken met 1 of meerdere leasemaatschappijen?

Uit eigen onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven in Nederland kiezen om te werken met één leasemaatschappij. Wel zo overzichtelijk! Maar is dit altijd wel de slimste keuze? Wij zetten graag voor u de voor- en nadelen op een rij. 

Single vendor

Bij een single vendor situatie maakt u de keuze om te werken met één leasemaatschappij. Dit is overzichtelijk en het proces is efficiënt. U heeft te maken met één contract, één facturatieproces en één aanspreekpunt voor uw autokeuze en regeling. Vaak neemt de leasemaatschappij voor een groot deel het operationale fleetmanagement uit handen. Ideaal als u een complexer wagenpark heeft. Door te werken met één leasemaatschappij bouwt u een écht partnership op. De leasemaatschappij gaat misschien net dat stapje verder voor u als klant. Keerzijde is dat als de relatie verstoord is, of er gebeurt iets met de leasemaatschappij, er weinig andere opties zijn. 

Let op!

Waar u in een single vendor situatie op moet letten zijn de leasetarieven. Deze fluctueren regelmatig – het zijn feitelijk dagkoersen – en kunnen in de loop der tijd oplopen. Er is namelijk geen druk vanuit een andere leverancier waardoor de leasemaatschappijen behoudend zijn om de tarieven laag te houden. Het borgen van deze tarieven (en controleren van facturen) is dan ook belangrijk om stijgingen tegen te gaan. Fleet Support ondersteunt u hierbij door regelmatig te benchmarken en de tarieven af te zetten tegenover onze eigen database van 60.000 leasecontracten. Lopen de leasetarieven uit de pas, dan moet de leasemaatschappij deze corrigeren. Niet onbelangrijk; dit geldt voor zowel de inzet- als voor de hercalculaties. 

Met de Lease Rate Monitor worden onnodige prijsstijgingen voorkomen.

Dual / Multi vendor

U kunt de keuze maken om met 2 of meerdere leasemaatschappijen te werken. Dit is vooral interessant als uw bedrijf over een vrij uniform wagenpark beschikt. Er ontstaat concurrentiedruk bij iedere bestelling en u kunt kiezen voor het laagste leasetarief. In de praktijk zien wij dat prijsborging nog steeds interessant kan zijn, maar de urgentie ligt wat lager. Het spreekt voor zich dat u in een multi vendor situatie de risico’s meer spreidt. Is er een kink in de kabel, loopt de relatie niet lekker of zijn er andere issues? Dan heeft u altijd nog een andere partij om terug te vallen.

Waar u rekening mee moet houden bij een multi vendor inkoopstrategie is de complexiteit. U krijgt te maken met verschillende processen, andere contactpersonen en procedures. Er is vaak wat meer operationeel fleetmanagement nodig. Denk bijvoorbeeld aan een bestelvergelijk van de hercalculatiematrix bij de gunning, dus de totale aanbieding per leasemaatschappij vergelijken in plaats van alleen het offertetarief.

In de praktijk zien wij dat de prijsverschillen per auto per maand in een dual/multi vendor situatie significant lager liggen dan in een single vendor situatie. Echter, hierbij is geen rekening gehouden met eventuele extra workload. Is dat het u waard? 

Wij denken graag met u mee! Voor meer informatie of even klankborden, neem gerust contact op met Key Accountmanager Youri van Gogh (y.vangogh@fleetsupport.com)

Relevant nieuws