Yes! De kilometervergoeding gaat omhoog

Het is zover! De onbelaste kilometervergoeding gaat stapsgewijs omhoog. Volgens velen nog lang niet voldoende, maar het is een goed begin voor werknemers die met eigen vervoer zakelijke kilometers maken. De verhoging was al afgesproken in het coalitieakkoord, maar gaat nu eerder in. Een vergoeding van 19 cent, die al sinds 2006 vaststaat, is namelijk niet meer dekkend voor de kosten van mobiliteit. Zeker niet door de extreem gestegen brandstofprijzen van afgelopen periode.

De exacte verhoging wordt overigens met Prinsjesdag pas duidelijk. Het ziet er naar uit dat deze vanaf 1 januari 2023 naar 21 cent per kilometer gaat. Vanaf januari 2024 wordt de vergoeding 23 cent per kilometer.

Wat betekent dit voor u als werkgever?

U mag vanaf 1 januari 2023 de hogere kilometerverhoging belastingvrij vergoeden. Overigens blijft het altijd mogelijk om meer te vergoeden. De extra vergoeding wordt dan belast als loon.

Een goede voorbereiding is belangrijk, maar begin hier op tijd mee. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het declaratieformulier voor de medewerkers. Hoeveel werk dat is verschilt per organisatie en is vaak afhankelijk van de gebruikte software en systemen. Vergeet ook de interne communicatie niet. Uw medewerkers gaan immers wijzigingen op de loonstrook tegenkomen.

Kijk ook eens naar de huidige mobiliteitsregeling!

De verhoging van de kilometervergoeding is meteen een mooi moment om de huidige mobiliteits- en kostenregeling tegen het licht te houden. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanuit duurzaamheidsdoelstellingen én om u als aantrekkelijk werkgever te positioneren. Mobiliteit wordt een steeds belangrijker aspect voor werknemers bij het kiezen van een nieuwe baan. U kunt hier gebruik van maken. Denk aan opties als:

  • een hogere kilometervergoeding
  • de inzet van mobiliteitsbudgetten
  • flexibele mobiliteitskaarten om mobiliteit te regelen (OV, huurauto, e-scooter, deelauto)
  • de inzet van alleen nog elektrische lease-auto’s
  • de mogelijkheid om een e-bike te leasen
  • elektrische pool-auto’s om gebruik van te maken
  • …. etcetera.

Is uw mobiliteitsbeleid- en regeling nog up-to-date?

Bespreek het eens met Youri van Gogh via 026 – 353 76 00 of door onderstaand contactformulier in te vullen.

Relevant nieuws