CO2-rapportage verplicht vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 zijn bedrijven met meer dan 100 medewerkers verplicht een rapportage aan te leveren van de totale mobiliteit van de medewerkers. Het gaat dan over:

  • Afgelegde kilometers woon-werk verkeer in Nederland
  • Afgelegde zakelijk kilometers in Nederland
  • De gebruikte vervoermiddelen
  • Brandstoftype per vervoermiddel

Let op: Deze registratie geldt alleen voor bedrijven met > 100 vaste werknemers en zogenaamde publieke rechtspersonen zoals gemeenten en provincies. Gedetacheerden, inhuurkrachten, vrijwilligers, uitzendkrachten en medewerkers met een nul-uren contract of deelcontract worden buiten beschouwing gelaten. Op basis van de aangeleverde gegevens berekent de overheid de hoeveelheid CO2-uitstoot.

Hoe nu verder?

p>Een goede voorbereiding is enorm belangrijk. Weet waar u aan toe bent en welke stappen nu al genomen kunnen worden. Met de huidige diversiteit aan mogelijke vervoersmiddelen en brandstofsoorten (benzine, diesel, PHEV, LPG, Aardag etc) is het best een uitdaging.

Op dit moment zijn wij de nodige voorbereidingen aan het treffen om onze relaties te ondersteunen. Per type voertuig of onderwerp kijken we naar oplossingen voor:

  • Leasevoertuigen
  • Huurvoertuigen
  • Klanten met XXImo / NS Business Card
  • Klanten met andere mobiliteitsleveranciers
  • Medewerkers zonder mobiliteitskaart / leaseauto

Wilt u op de hoogte gehouden worden, laat dan uw naam achter en mailadres achter. Zo organiseren wij binnenkort een webinar en communiceren via onze nieuwsbrief en website over de CO2 rapportageplicht.

Online consult: nu €250

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies voor uw organisatie. In een online consult van 1,5 uur informeren wij u persoonlijk over de rapportageplicht, kunt u vragen stellen en kijken wij samen met u welke vervolgstappen nodig zijn? Interesse? Laat hier uw gegevens achter, wij nemen contact met u op!

Uitdagingen

Er zijn voor de overheid nog tal van uitdagingen om de CO2-uitstoot écht goed te kunnen berekenen. Hoe wordt bijvoorbeeld om gegaan met medewerkers die met eigen vervoersmiddelen reizen, zoals auto en fiets. Ook de vastlegging van type voertuig en brandstofsoort is uitdagend bij reizen met taxi-, huur en deelvervoer. Er is dan vaak geen vastlegging van informatie en mocht die er wel zijn, dan wordt deze data (nog) niet gedeeld.

Openbaar vervoer

Een andere uitdaging is het openbaar vervoer. Onlangs is OVPay ingevoerd. Dit maakt betalen mogelijk met je pinpas of mobiel in het openbaar vervoer. OVPay registreert de dagelijkse transacties, maar maakt geen onderscheid in privéreizen of woon-werkverkeer. Dit bemoeilijkt de rapportage. Ook is er binnen het openbaar vervoer maar één norm voor CO2; er zit geen verschil tussen tram en metro en een stads/streekbus. Dit geldt overigens niet alleen voor het openbaar vervoer. Bij de berekening van de CO2-uitstoot wordt geen onderscheid gemaakt of je reist met een zuinige Toyota Aygo of een benzineslurpende V8. Kortom, bovenstaande uitdagingen en controlemechanismes heeft de overheid nog niet gereed.

Waarom de CO2-rapportageplicht?

De CO2-uitstoot moet drastisch omlaag.

Dat is één van de belangrijkste pijlers uit het Klimaatakkoord uit 2019. Meer dan de helft van de wegkilometers in het personenvervoer is werkgerelateerd. Daarom wil het Kabinet dat bedrijven de CO2-uitstoot gaan bijhouden. / Het kabinet wil dan ook een meetplicht voor bedrijven om de CO2-uitstoot bij te houden. Deze meetplicht is – als onderdeel van de Omgevingswet – enkele keren uitgesteld, maar gaat nu echt in per 1 januari 2024.

Vrijblijvend advies over de best passende oplossing voor jouw vraagstuk?

Youri van Gogh
Key Accountmanager Fleet Support
externalId=fleetsupport-co2-rapportage-verplicht-9.0.1&filter[active]=1

Relevant nieuws

externalId=fleetsupport-co2-rapportage-verplicht-10.0.1.1.0.1.1&filter[active]=1

Handige documenten

Wij hebben enkele handige en interessante documenten voor u geselecteerd.
externalId=fleetsupport-co2-rapportage-verplicht-11.0.1.1.0.1.1&filter[active]=1&filter[type]=3

Whitepaper Single vs Multi Vendor

Whitepaper Smart Mobility NL

Brochure FleetSupport NL

Whitepaper GO